Saksafon Dersi
Saksafon dersi, saksafonun temellerini ve tekniklerini öğrenmek için harika bir yoldur. Dersler, saksafonun tarihi, anatomik temelleri, nefes alma ve üfleme tekniklerini kapsar. Saksafon dersleri, öğrencilerin esneklik, güç ve koordinasyon geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca saksafon dersleri sanatsal ifade ve yaratıcılığı geliştirmek için de harika bir yoldur.
Saksafon dersleri genellikle ısınma hareketleriyle başlar. Isınma hareketleri, öğrencilerin kaslarını ısıtmaya ve yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olur. Ardından öğrenciler temel saksafon tekniklerini öğrenir. Temel saksafon teknikleri arasında nefes alma, üfleme ve parmak pozisyonları bulunur.
Enstrüman çalmanın çocuklardaki faydaları
- Müzik çocuğun konsantrasyon becerilerini destekler. Müzik beynin birden fazla alanını aktive ettiğinden, çocuğun dikkat becerilerinin gelişmesine ve pekişmesine yardımcı olur. Müzik ile ilgilenen çocukların işitsel becerilerinin ve işitsel dikkatlerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir. Bu çocukların uyaranları ayırt etmede de diğer çocuklara göre daha başarılı oldukları gözlenmektedir. (örneğin sesli bir sınıfta öğretmenin söylediklerine odaklanabilmek).
- Müzik çocuğun okuma ve yazma becerilerini geliştirir. Müzik ile ilgilenen çocukların işitsel becerileri diğer çocuklara göre daha gelişkin olduğu için sözel ifadeleri daha hızlı gelişir. Müzik yaparken birçok farklı alana dikkat etmesi gerektiğinden, okuma ve yazma çocuğa daha kolay bir görev olarak gelmeye başlar.
- Seçilen müzik aletine göre çocuğun motor becerileri, özellikle ince motor becerileri gelişir ve pekişir. Ayrıca parça içinde notları takip etme ve ritmi sayma,matematiksel becerileri de destekler.
- Küçük yaşta çocuğun müzikle ilgilenmesi çalışma alışkanlığı için referans oluşturur. Yapılan bir çalışmada müzik ile ilgilenmeyen çocukların, müzikle ilgilenen çocuklara göre okul başarı ortalamalarının daha düşük olduğu belirlenmiştir. Küçük yaşta bir müzik aleti çalmak ve düzenli olarak bu konuda çalışıyor olmak çocuğun hafızasını güçlendirir, dikkatini daha çabuk odaklamasına yardımcı olur ve çalışma disiplinini pekiştirir. Ayrıca müzik ile çocuğun kendine güveni artabilir, liderlik özelliği, sorumluluk bilinci ve olumlu davranışları pekişebilir.
- Bir müzik aleti çalmak çocuğun yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler. Yakın dönemdeki çalışmalar, okul korosunda veya orkestrasında yer alan çocukların şu an ve ilerideki yaşamlarında en düşük alkol ve sigara kullanımına sahip grup olduğunu belirtmiştir.
- Müzik aleti çalmak sadece beyni uyarmakla kalmaz, çocuğun stres düzeyinde de düşüşe yardımcı olur. Müzik ile çocuk kendini ifade edebilir. Çaldığı parçadaki ritimler onu sakinleştirebilir. Yapılan araştırmalarda müzikteki ritimlerin kaygı bozukluklarında ve depresyonda etkili bir ek tedavi yöntemi olduğunu ortaya koymuştur. (müzikoterapi)
- Müzik aleti çalabilmek birçok çocuğun bir orkestraya veya küçük bir gruba katılmasına yardımcı olur. Kendi özelliklerine yakın kişiler ile tanışmak, sosyal ilişkilerini kuvvetlendirmek için müzik iyi bir aracıdır.
Enstrüman çalmanın yetişkinler için faydaları
- Birçok araştırma neticesinde müziğin hem beden hem de ruh sağlığına faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Şarkı söylemek, ritme ayak uydurmak, dinlemek veya enstrüman çalmak bireyin bedensel koordinasyon, zamanlama, hafıza, konsantrasyon ve dinleme becerilerini geliştirir.
- Enstrüman çalarken beynimiz yalnızca dinleyici olarak kalmaz. Buna ek olarak hem işitsel hem de koordinasyon yönüyle beyinde eşsiz bir uyarılma gerçekleşir. Yaşınız kaç olursa olsun enstrüman çalarken serotonin seviyeniz bir hayli yükselecektir. Öğrenme süreci disiplin, gayret ve sık sık tekrar çalışmaları yapmaktan ibaret olabilir. Henüz bu dönemdeyken bile beyninizin nasıl analitik çalışmaya başladığını, içsel dengenizin huzur bulduğunu ve daha onlarca artısını zamanla hissedeceksiniz.
- Bir enstrüman çalmak size terapi gibi gelecektir. Öyle ki içinizdeki kötü, üzücü, stresli ve negatif olan tüm duyguları müzik yaparken dışa vurursunuz. Bu dışavurum esnasında da ne kendinize ne başkalarına zarar vermemiş olursunuz. Enstrüman çalmak katartik bir etki yapacağından, beyniniz olumsuzluklardan arınmış olur.
- Stres ve odaklanma sorunu gibi rahatsızlıklar için müzik yapmak harika bir reçetedir. Beyniniz notaları ve hareketlerinizi organize ederken, müthiş bir konsantrasyon halinde olursunuz.
- Enstrüman çalmak fiziksel olarak da el ve göz koordinasyonunu artırır. Yapılan araştırmalarda müzik aleti çalanların sinirsel bağlantılarının çalmayanlara göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Müzik eğitiminde nota ve solfej ile eğitimin önemi
- Müziği daha iyi anlama: Solfej çalışması müziği daha iyi anlamaya yardımcı olur. Notaların isimlerini, tonların tanımlanmasını ve akorların yapısını öğrenerek müziği daha iyi anlarsınız.
- Daha başarılı çalma: Solfej eğitimi, müzisyenlerin müziği daha doğru ve yapıcı bir şekilde yorumlamalarını sağlar. Bu, çalınan parçalarda daha az hata yapmanıza ve daha kaliteli bir performans sergilemenize yardımcı olur.
- İşitsel becerilerin gelişmesi: Solfej çalışması, müzisyenlerin işitsel becerilerini geliştirir. Tonları ve akorları daha iyi tanıyabilme becerisi kazanırsınız.
- Kendi müziğini yapma: Solfej çalışması, müzisyenlerin kendi müziğini yapmasını ve çalmasını kolaylaştırır. Notaları tanıyarak ve akorları çalarak kendi parçalarınızı yapabilirsiniz.
- Müziği daha iyi anlatma: Solfej çalışması, müzisyenlerin müziği daha iyi anlatmasını ve yorumlamasını sağlar. Notaları ve tonları tanıyarak müziği daha iyi anlatabilirsiniz.
Bu faydalar solfej çalışmasının müzisyenler için ne kadar faydalı olduğunu gösterir. Solfej çalışması, müziği daha iyi anlamaya ve çalmaya yardımcı olur ve müzisyenlerin becerilerini geliştirir.